О нама

Историја

У писаним документима насеље је први пут поменуто у 13. веку под називом „Сентиван“, вероватно по породици чији је посед био Sentivanji. На самом почетку 15. века (1418. година) помиње се као Деспот Сентиван, што значи да је био посед неког од српских деспота. Кроз 15. век помиње се као Eđazašsentivan, али и као Kišsentivan 1559, те Sentivan у другој половини 16. века. И у 18. веку помиње се као Деспот Сентиван, а 1904. мађари селу дају име Ursentivan. Од краја Првог светског рата зове се Деспот Свети Иван, а после Другог светског рата носи име Васиљево (по руском војнику Васиљу, првом ослободиоцу који је ушао у село). После тога добија назив Ново Васиљево, а своје данашње име Деспотово добија маја 1952. године.
Деспотово данас

Током 2004. и 2005. године у центру села је срушена и сазидана нова зграда за потребе месне заједнице и месне канцеларије. У склопу зграде се налази вртић „Пингвин“ за децу узраста од 3 год. до 5,5 год.у којем је омогућен целодневни боравак.
У централном делу насеља налазе се сви важнији објекти Српска православна црква св. Јован Крститељ подигнута је 1786. године и има статус споменика културе од великог значаја .
Деспотово је дуго чекало и добило 2020. год. модерну спортску халу, намењену спортистима, рекреативцима и мештанима Деспотова, хала је вишенаменска, у њој може да се игра кошарка, рукомет, тенис, али и да се организују спортска такмичења.Објекат је површине 952 квадратна метра и енергетски је ефикасан. Предвиђено је да се поједине просторије користе и за спортске активности деце предшколског узраста.